این بلاگ اول در ایران وایر پست شد.
اگر در ده پانزده سال بعد از انقلاب در ایران رشد موسیقی متوقف یا به شدت محدود شد و فقط موسیقی سنتی توانست در آن فضای بسته نفسی بکشد، در جهان عرب هیج محدودیتی وجود نداشت و انواع موسیقی از سنتی تا راک و رپ توانسته سال به سال با زمان تکامل بیابد. حتی با روی کار آمدن نیروهای اسلامی در پی بهار عربی هیچ اخلالی در این روند پیش نیامده و حتی با تغییرات اجتماعی و سیاسی جلو آمده. در قاهره با چند چهره متشخص زن گفتگو کردم تا قدری با موسیقی و زندگی آنها در زیر حکومت جدید اسلام گرایان آشنا شوم.
دینا الودیدی Dina El Wedidi
دینا الودیدی برجسته ترین خواننده نسل جوان مصر است. کنسرت او را یک هفته قبل در سالن تاتر قصر النیل در قاهره دیده بودم و خیلی لذت بردم. در سال های اخیر با ژیلبرتو ژیل یکی از خداهای موسیقی برزیل کار کرده و با او در چند کشور کنسرت داشته. او می گوید نمی تواند در خلق ترانه هایش مسایل سیاسی و اجتماعی را نادیده بگیرد. اولین آلبومش در اکتبر امسال به بازار می آید. قبل از ضبط این ویدیو جالب بود که گفت در یکی از دانشگاه های آنکارا زبان ترکی و فارسی خوانده. ولی حیف فراموش کردم از او بخواهم جلوی دوربین چند کلمه فارسی حرف بزند.
Egypt: Music, Women & Revolution: Dina El Wadid from JJ On the Road on Vimeo.
یسرا الهواری Youssra El Hawary
یک سال و اندی پیش یسرا الهواری با ویدیو ترانه «السور» در صحنه موسیقی مصر ظاهر شد و بلافاصله گل کرد. این ویدو واکنشی طنزآلود به نیروهای امنیتی است که برای کنترل یا جلوگیری از تظاهرات اعتراض آمیز، تعدادی از خیابان های منتهی به میدان التحریر را با دیوارهای بتونی مسدود کرده اند. میدان التحریر قاهره البته جایی است که انقلاب مصر در اوایل۲۰۱۱ با تظاهرات گسترده مردم شروع و در۱۱ فوریه (۲۲ بهمن!) با استعفای حسنی مبارک به پیروزی رسید. نیروهای غیر مذهبی انقلاب را پایان یافته نمی دانند یا حداقل می دانند که برای دفاع از حقوق مدنی باید کماکان تلاش کنند. الهواری یکی از صداهای آنها ست.
Egypt: Music, Women & Revolution: Youssra El Hawary from JJ On the Road on Vimeo.
گروه ماسکارا Massive Scar Era
در یک استودیو موسیقی در خیابان مصدق در قاهره با شیرین عمرو (خواننده و گیتاریست) و ماجد فلتس (درامر) گروه «ماسکارا » ملاقات کردم. این گروه پس از شرکت در فیلم مستند «میکروفن» (محصول ۲۰۱۰ در مورد موسیقی زیرزمینی در مصر) مورد توجه قرار گرفت. اخیرا هم توسط اسلامگرا های افراطی به شیطان پرستی متهم شده ند. چرا؟ چون خواننده و ویلونیست این گروه زن هستند و سبک موسیقی شان هوی متال heavy metal.
Egypt: Music, Women & Revolution: Massive Scar Era from JJ On the Road on Vimeo.
سارا امام
سارا امام روزنامه نگار و طراح لباس است. از معدود مصری هایی است که موسیقی مدرن ایرانی را دنبال می کند و به گروه کیوسک و محسن نامجو علاقه خاصی دارد. در رستوارن کوچک و پر سروصدای «فرحات» که کباب کبوترش معروف است، از او در مورد تاثیر روی کار آمدن اخوان المسلمین سوال کردم.
Egypt: Music, Women & Revolution: Sara Imam from JJ On the Road on Vimeo.
Well done. I love these reports. Thanks.