به مدتِ چهارده ماه به همراهِ گروهِ بزرگِ تاریخی و اجتماعی (پژوهشی) چند کانالِ برترِ تلویزیونی ‌اروپایی (فرانسه، اسپانیا، آلمان، هلند و انگلستان) مشغولِ تحقیق و ساختِ یک سری برنامه تلویزیونی بودیم که در رابطه با جبهه‌ شرقی‌ جنگ جهانی‌ دوم بود. این سریال تلویزیونی به شکلِ مستند سینمایی است (برای بهتر بازگو کردنِ قسمت‌های مهمِ تاریخی از هنرپیشه‌های آماتورِ برتر ‌اروپایی استفاده شده است) و  فیلمبرداری قسمت‌های مستندِ آن به تازگی به پایان رسید و فیلمبرداری قسمت‌های سینمایی آن نیز تا پائیزِ ۲۰۱۴ میلادی ادامه خواهد یافت.

برای ساختِ این مجموعه به کشورهای آلمان، هلند، چک، اسلواکی، لهستان، صربستان، کرواسی، رومانی، فنلاند و جبهه‌ جنگی شوروی سابق (روسیه، اوکراین، لیتوانی، لتونی، گرجستان) سفر کردیم. در تحقیقات و اکتشافاتِ جنگی جدید درین رابطه نیز شرکت کردیم.

قبل از ترک کردنِ ورشو پایتختِ لهستان از بزرگترین نمایشگاهِ تسلیحاتی جنگ جهانی‌ دوم در جبهه‌ شرق بازدید کرده و عکس‌های زیادی گرفتم (خصوصی و تحقیقاتی) و قسمتی‌ از این تصاویر را برای علاقمندان و دوستدارانِ تاریخ دراینجا قرار می‌‌دهم. با این حساب خواهشِ بعضی از دوستان (کُلاه سرِ همدیگر نمی‌‌گذاریم، صادقانه باید بگویم که بیش از ۹۰% ایرانیان از این مباحث ایدهٔ صحیحی ندارند و اطلاعتِ آنها درین این چنین جریاناتی بسیار پایین و ابتدایی است) که از من خواستارِ این چنین تصاویری در این چند ساله بودند اِجابت می‌‌شود. امید است که مقبول اُفتد، در وقتِ دیگری تصاویرِ بیشتر در رابطه با جنگ جهانی‌ دوم (موزه‌ ها، اماکنِ تاریخی، مناطقِ جنگی، سرزمینهای موردِ جنگ و..) درین تارنمای وزین ارسال خواهم کرد.

این تصاویر منتخبی از تصاویری در رابطه با تسلیحاتِ آلمان نازی (سبک، سنگین، زرهی، هواپیما، تانک، آرشیو‌های مختلف و...)، تسلیحاتِ ارتش‌های مغلوبِ رومانی، لهستان شوروی سابق، کشورهای یوگسلاوی سابق، تسلیحاتِ پارتیزان‌های جبهه‌ شرق و تسلیحاتِ امریکایی، انگلیسی است.

هر تصویری توضیحِ خاصی‌ دارد و امیدوارم که دوستان اگر خواستند مطلبی را در رابطه با تصویری خاص بدانند از بنده حقیر بپرسند، حتما پاسخ گو خواهم بود.

لازم است چند نکته را توضیح بدهم:

ـ جبههٔ شرقی جنگ جهانی دوم یکی از جبهه‌های جنگ جهانی دوم بین قدرت‌های محور اروپایی و همرزمش فنلاند علیه اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، لهستان، نروژ و دیگر نیروهای متفقین بود که اروپای شمالی، اروپای جنوبی و اروپای مرکزی و شرقی از ۲۲ ژوئن ۱۹۴۱ میلادی تا ۹ مه ۱۹۴۵ میلادی در بر می‌گرفت.

ـ قبلاً در جهان سلاح گرم بسیار متفاوت بود. در آغاز جنگ جهانی دوم سلاح های هجومی به معنای واقعی وجود نداشتند و اکثر سلاح های سازمانی با مکانیزم تک تیر و در موارد معدودی نیمه اتوماتیک عمل می کردند. کشورِ آلمان بیشترین حقِ اختراعات و اکتشافات (نیروی زمینی‌، هوایی، دریائی. بی‌ سابقه تا اوایلِ قرنِ بیستمِ میلادی، بد از پایانِ جنگ جهانی‌ دوم بیش از ۷۰% این اخترات و اکتشافات به دستِ امریکایی ها، انگلیسی ها، فرانسوی‌ها و دولتِ شوروی افتاد، در واقع علمِ ساختِ تسلیحاتِ مدرن توسطِ این کشورها به سرقت رفت) را درین زمینه دارد.

ـ قسمتی‌ از این تصاویر شامل عملیاتِ ورشو و کنفرانسِ تهران است.

ـ عملیاتِ ورشو در تاریخ ۱ آگوست تا ۲ اُکتبر ۱۹۴۴ میلادی به وقوع پیوست نیروهای ارتش آزادیخواه لهستان در شهر ورشو دست به شورشی بزرگ زدند. با نزدیک شدن قوای ارتش سرخ شوروی رادیو مسکو از آزادیخواهان و مردم لهستان خواست دست به شورش بزنند و علیه آلمانها با نیروهای ارتش سرخ همراه شوند. اما با شورش بیش از ۴۰ هزار لهستانی که توسط روسها تجهیز شده بودند و عقب راندن قوای آلمان از شهر ورشو، ارتش سرخ نتوانست خود را به موقع به ورشو برساند البته تعداد اندکی از پیش قراولان روس و همچنین تعداد سرباز بریتانیایی توانستند خود را به آزادیخواهان برسانند (در تصاویر موجود است) و به همراه آنان در دیوار دفاعی ورشو مستقر شدند. از آن سو آلمانهای عقب رانده شده با تجدید قوا در تاریخ ۲۰ سپتامبر به ورشو حمله ور شدند و بار دیگر این شهر را تصرف نمودند.

در طول این نبرد ۲۵% شهر ورشو به طور کامل نابود شد و بیش از ۱۸۰ هزار شهروند لهستانی نیز کشته شدند. لشگر مقاومت لهستان حدودا ۱۵ هزار نفر تلفات داد و در مقابل آلمانها متحمل تلفات ۹۰۰۰ نفری شدند.

ـ کنفرانس تهران با شرکت چرچیل، روزولت و استالین از ۶ تا ۹ آذرماه ۱۳۲۲ خورشیدی (۲۸ نوامبر تا اول دسامبر ۱۹۴۳ میلادی) به صورت سرّی در سفارت شوروی در تهران، پایتخت ایران برگزار شد. مهم‌ترین توافقی که در این کنفرانس به‌دست آمد، در مورد گشایش جبهه دوم در غرب اروپا بود.

نمایش گالری در اندازه بزرگ